Mevlana Türbe Konya
De 800ste verjaardag van Mevlana Rumi

Buy now at Lulu.com Click here to buy this book now
Wervelende supersterren


De schrijver, dichter en mysticus Mevlana Rumi werd achthonderd jaar geleden geboren in het huidige Afghanistan. Als vluchteling belandde hij na de nodige omzwervingen in het Turkse Konya, waar hij de Soefi-orde van de beroemde Draaiende Derwisjen stichtte. Een religieuze gemeenschap die vooral verdraagzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Liefhebbers die ook eens deze bekende Turkse derwisjdans wilden zien, maar niet in staat waren naar Konya te reizen, konden hun hart ophalen. Op initiatie van Veyis Güngör en Mohamed el-Fers van de vereniging Turks Huis Westerpark had de Unesco 2007 uitgeroepen tot het Mevlana-jaar en de officiële opening van dit jaar had in Amsterdam plaats.

De Draaiende Derwisjen van Konya zijn inmiddels echte sterren geworden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze met een speciale vredestrein door Europa zouden reizen. Het werd uiteindelijk een eigen artiestenbus met felle kleuren. In meerdere talen daarop in grote letters de uitnodiging 'te komen, wie je ook bent'.
Het eerste optreden van de Draaiende Derwisjen van Konya zou eerst in het Westerpark optreden, zo meldde de Nederlandse Staatskrant. Dat werd verplaats naar het Muziekgebouw aan het IJ. Wat Amsterdam kan, kunnen wij ook, dachten ze in Rotterdam. Ook daar werd het geplande optreden van de mystieke dansers verplaatst. Van Gebouw "De Schalmei" naar de AHOY.

In t Muziekgebouw aan 't IJ zat minister Ernst Hirsch Ballin en zijn vrouw op de eerste rij. De Minster van Justitie: 'Ik hoefde geen moment na te denken toen Jan Peter Balkenende mij vroeg of ik hem hier wilde vertegenwoordigen.'
Naast de minister van justitie zat de burgemeester van Konya. Maar ook de gewone Amsterdammers wisten hun weg naar deze prestigieuze opening in de muziektempel aan 't IJ te vinden. Zo zat Tine Perlee van de bekende draaiorgelfamilie naast de Journalist van 't Jaar René Zwaap. Ontwaarde we de eigenaar van pizzeria Ramazotti aan de De Wittenkade broederlijk naast zijn concurrent van Restaurant Meram. Maar ook veel bekende gezichten, waaronder Brahim Fatah en de jongeren van Kleurrijk Dans. Wat ons betreft waren zij de ware helden, die uren van te voren in de weer waren met de culturele presentatie en het samenstellen van de expositie in Het Muziekgebouw. Naast historische foto's van de Soefi's waren er de mystieke schilderijen van Nuri Can, Osmaanse kalligrafie en een workshop Ebru van dr. Mehmet Reffi Kileci. De opening zelf werd gepresenteerd door Serap Gedik en Bahri Bulut. Zij introduceerde, voorafgaande aan het optreden van de derwisjen de minister van Justitie Hirsch Ballin, de burgemeester van Konya en de schrijver/imam Abdülwahit van Bommel. Zoals verwacht spraken zij lovende woorden over de Grootmeester van de Tolerantie. Daarna volgde een optreden van het Konya Soefi Koor en Orkest. Hum mystieke klanken brachten iedereen in de sfeer voor het optreden van de Wervelende Mannen in hun witte gewaden na de pauze. Wat dat betreft kunnen we kort zijn. Woorden schieten te kort om de intense schoonheid van dit ceremonieel te omschrijven. Hoewel er nadrukkelijk was gevraagd niet te applaudisseren na afloop, kon de volle zaal zich niet onbetuigd laten na afloop van deze indrukwekkende gebeurtenis.


Fukuyama, Huntinton en Mevlana

Fukuyama, Huntinton en Mevlana PDF
PDF file 81 K


2007 is het Mevlana jaar van Unesco
Het is één van de bekendste beelden van het soefisme: de ‘wervelende dervisjen’, die door middel van het ronddraaien eenheid met de Schepper zoeken. Zij halen hun inspiratie uit ‘Mevlana Rumi. Rumi werd 800 jaar geleden geboren in de Noord Afghaanse plaats Balkh. Rumi is de beroemdste dichter en mysticus van het soefisme. De Turkse stad Konya, waar hij de laatste jaren van zijn leven sleet, trekt nog steeds duizenden bezoekers die geraakt worden door zijn universele boodschappen.

Op het Derde Internationale Mevlânâ Congres aan de Selçuk Universiteit van Konya, riepen de schrijvers Mohamed el-Fers en Veyis Güngör op de 800ste verjaardag van Mevlânâ als internationaal Feest van Tolerantie, Reden en Toegang tot Kennis te vieren. Hun initiatief viel in goede bodem en op 14 januari 2005 verzocht de Turkse Permanente Delegatie in de UNESCO het jaar 2007 te associeren met de 800ste geboortedag van Mevlânâ. Dit verzoek werd tevens ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Afghanistan. UNESCO nam het voorstel over en met name in Nederland, thuisland van de oorspronkelijke initiatiefnemers Güngör en El-Fers, worden er tal van culturele programma`s georganiseerd.


BROER PAUS NIET NAAR OPENING MEVLANA RUMI

Ga naar RK NieuwsNet

Al eerder had de paus laten weten dat hij Mevlana "een van de giganten uit de geschiedenis" van de drie monotheïstische godsdiensten vond!' Op 12 april '07 verscheen op het Rooms Katholieke forum van Rorate het bericht 'Broer paus Benedictus op 20 april in Amsterdam bij Soefi-optreden' Een dag later maakte ook AT5 er melding van:

Naar AT5

Veyis Güngör van de Unie van Democratische Turken in Europa, o.a. met MokumTV en de Stichting Kulsan, medeorganisator van deze avond: 'Wij weten van niets. De broer van de paus komt niet voor op de gastenlijst. Uiteraard is hij meer dan welkom bij de opening van ons Unesco Jaar. Maar wij hebben het bericht zelf ook op de internetsites moeten lezen."

Zowel Benedictus als zijn broer,bekend als componist van religieuze muziek, zijn liefhebbers van het werk van de Mevlana-componist Ismail Dede Efendi (1778-1846). Maak Veyis Güngör kan zich niet voorstellen dat de bijna blinde Georg Ratzinger helemaal naar Amsterdam zou komen, terwijl de Mevlana-derwisjen na de Opening in Amsterdam ook uitgebreid door Duitsland toeren.

Murat Kirbaçoglu van MokumTV denkt dat de komst van de broer van Benedictus alleen maar aanleiding geeft tot nog meer speculaties over de overgang tot de islam van de paus. Kirbaçoglu: De meerderheid van de oudere Rooms katholieken is nog niet klaar de stap die hun leider zette te maken. De meeste katholieken doen gewoon of ze niets zagen toen de paus tijdens gebedstijd de Blauwe Moskee in Istanbul betrad.

Als vooraanstaand katholiek schrijver staat ook Robert Lemm op de gastenlijst. We wisten toen niet dat een dag later dat boek Eurabia in het feestzaaltje van het Opus Dei in Amsterdam ten doop zou worden gehouden. Daarop heeft Lemm de Sint Pieter al laten voorzien van minaretten. Er is de afgelopen jaren heel wat smerigs beweerd over dat Opus Dei, maar ze tonen meer karakter en zijn wat dit betreft echt de trentsetters binnen de catholica. De rest doet gewoon of hun neus bloedt, al stonden alle televisiecamera's volop ingezoomd op de witte kousevoeten van de paus toen deze zich biddend richting Mekka wende nadat hij tegenover de imam het bestaan van een enkele ware god erkende.

Dat de tolerantie van Mevlana niet door iedereen op het RK Forum werd gewaardeerd, bleek uit de reactie van 'fa-cactus', die noemt 'die draaiende mannen uitvoerders van een heidens ritueel' en vraagt zich af of 'we daarvoor op een katholiek forum reclame' moeten maken.

'Daveithe2' noemt het 't possitieve in de Islam, 'daar werd de soefibeweging, die je kan vergelijken met de esotherische christendom, niet vervolgd en juist getolereerd en gewaardeerd! Mevlana Rumi schreef zeer wijze en liefdevolle teksten. Je kan hem vergelijken met een mysticus van de christenen. Dat ze draaiende bewegingen maken is om in tranche te komen en in contact te komen met hun inner-zijns-kiem (god). Ervaringen die wij verloren zijn of verboden zijn in de RKK.
Fa-cactus: 'Goddank heeft de Kerk deze dingen verboden want ze komen van de onderwereld.'

Jonasz, Dr & Zn: 'Dan ken je de onderwereld blijkbaar erg goed ?'

Caleb: We kennen de idee van de Logos Spermatikos, oftwel lichtsporen die God in alle religies heeft ingeplant en die vooruitwijzen naar Jezus die De Waarheid is.
Het is daarom niet juist om Mevlana, of vertegenwoordigers van andere godsdiensten bruut af te doen als "heidens". Wij christenen kunnen van bepaalde aspekten in andere godsdiensten leren onze eigen godsdienst beter te begrijpen. En ook mogen we niet blind zijn voor heidense aspekten binnen onze eigen godsdienst.

Kirk: 'Las ook dat toen hij stierf, christenen, joden en moslims streden om de eer hem te mogen begraven. Zoiets is maar één keer gebeurd in de geschiedenis van de monotheïstische godsdiensten. Bij Mevlana Rumi. In die dagen bezat men blijkbaar nog niet het modern katholiek inzicht van fa-cactus.'

Mevlana Rumi Celebrations in the Netherlands


2007 UNESCO GEBOORTEJAAR VAN
MEVLANA RUMI
Türkçe - English

Naar aanleiding van het 800'ste geboortejaar van Mevlana Celaleddin Rumi, door Unesco uitgroepen tot het jaar van Mevlana en tolerantie hebben een aantal stichtingen en verenigingen besloten het gehele jaar door activiteiten te organiseren.

Special banknote made by MokumTV for the Mev

Deze activiteiten zullen van informatief tot muzikaal zijn en verspreid over heel Nederland worden georganiseerd.

Another banknote celebrating the 800th birthday of Mevlana Rumi

Ter ere van "2007 Unesco jaar van Mevlana en tolerantie" is er voor het jaar 2007 een kalender gedrukt. Bij de 12 maanden zijn de historische afbeeldingen van de draaiende Derwisjen voor 1925 afgebeeld. Op de Mevlana 2007 kalender komt de universele gedachte van Rumi tot uitdrukking. Het calendarium bevat naast de islamitische, joodse en christelijke feest- en gedenkdagen ook de Soefi-data. De kalenders zullen tijdens de activiteiten worden uitgedeeld.

De mysticus en dichterj werd in het jaar 1207 in Afghanistan, geboren. Toen hij in de vijftig was, dicteerde hij aan een vriend de tekst van wat zijn grote spirituele meesterwerk zou worden, de Mesnevî. Na een paar jaar was het werk voltooid: De zes boeken bestaan uit 25.577 versregels, waarin het leven, het bovennatuurlijke, buitenaards en kosmisch bewustzijn poëtisch wordt beschreven en verklaard. De naam Mevlana Celâleddin Rumi staat voor een estetische vlucht in oneindige liefde. Het belang van Mevlana's oorspronkelijke Sufi filosofie overschrijd nationale en etnische grenzen. Hij bevorderde ongelimiteerde tolerantie, positieve redenatie, goedheid, welzijn en bewustzijn middels de liefde. Na eeuwen in het Midden-Oosten en Azië aanzien als groot spiritueel leraar te hebben genoten, is Mevlana ook in het westen doorgedrongen. En hoe! Het is een oprmekelijk gegeven dat 800 jaar na zijn geboorte, Mevlana Rumi de meest gelezen dichter in de Verenigde Staten van Amerika is. Want:

Het verhaal van de liefde moet je horem
van de liefde zelf
Het is als een spiegel
zowel spraakloos als expressief.
Mevlana Rumi (1207-1273). 

Mevlana-Nieuws

Dr.Ernst Hirsch Ballin, Minister van Justitie ontving uit handen van de Turkse Ambassadeur Selahattin Alpar op maandag 6 oktober het eerste in het Nederlands vertaalde exemplaar van Mevlana Rumi's Masnaw. Dit gebeurde in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag.

Mevlana Rumi (1207-1273) is op dit moment in de USA de meest gelezen dichter en geld als een van de grootste filosofen en dichters in de wereldgeschiedenis. De recente wereldwijde populariteit van Rumi bewijst dat deze mysticus en oprichter van de Draaiende Derwisjen ook in deze tijd grote groeperingen mensen aanspreekt. Zo putten Madonna, Deepak Chopra, Donna Karan en anderen uit de teksten van Rumi en gaat Oliver Stone een film over zijn leven maken.

Rumi heeft de traditionele opvattingen over religie, soefisme en dichtkunst weten te combineren met zeldzaam inzicht en welsprekendheid.

De presentatie van de publicatie werd verzorgd door Kaya Turan Kocak, raadslid van CDA in Eindhoven. Daarna hield Abdulwahid van Bommel, vertaler van het boek, een korte inleiding over het werk van Mevlana.

Soefi naar Santiago de Morenslachter

Het moest er eens van komen. De eerste moslim die de voettocht naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostela gaat maken. Door het lopen van deze middeleeuws-christelijke boetetocht wil hij de tolerantie van Mevlana, ten opzichte van andere godsdiensten tot uitdrukking brengen. Voor het eerst in de geschiedenis verleende de Haarlemse bisschop Punt op dinsdag 10 april de speciale bisschopszegen voor Santiagogangers aan Sedat Çakir.naar Santiago de Compostela, een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. LEES VERDER of BEKIJK DE SANTIAGO-FILM

Bekijk de agenda van alle activiteiten

Koop nu de Engelstalige editie van dit Mevlana boek

In Nederlands schreef Mohamed el-Fers de eerste biografie van Mevlana en heeft Sipko den Boer veel teksten van Mevlana Rumi in het Nederlands vertaald.

WERELDWIJDE VIERINGEN
Door Murat Kirbaçoglu - redacteur Türkevi

Konya - Op het Derde Internationale Mevlânâ Congres aan de Selçuk Universiteit van Konya, maakten de schrijvers Mohamed el-Fers en Veyis Güngör bekend dat de 800ste verjaardag van Mevlânâ als een Europees Feest van Tolerantie, Reden en Toegang tot Kennis gevierd diende te worden, in overeenstemming met de principe, gedachten en liefde van Mevlânâ. Vier aanwezige Turkse ministers waren het roerend eens, maar waarom de meest vooraanstaande filosoof en grootste mystieke schrijver van de islam beperken tot Europa? De hele wereld heeft Mevlânâ nodig!

Op 14 januari 2005 richtte de Turkse Permanente Delegatie in de UNESCO een schrijven aan de Directeur-Generaal van de UNESCO met het verzoek dat de UNESCO het jaar 2007 zou associeren met de 800ste geboortedag van Mevlânâ. Dit verzoek werd ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Afghanistan, aangezien Mevlânâ was geboren in Balkh in Noord Oost Afghanistan.
De Directeur-Generaal merkte op dat de man die eeuwen lang zijn stempel had gedrukt op de islamitische cultuur en devotie voldeed aan de criteria van de UNESCO, zoals vastgesteld tijdens de 159ste sessie van de Algemene Vergadering.en nam het voorstel over voor het UNESCO Jaar van de viering van de 800ste Geboortedag van Mevlana in 2007.

Dus, UNESCO viert de 800ste verjaardag wereldwijd, TÜRKEVi en MOKUMTV vieren de geboorte van de Meester van de Vrije Geest op kleinere schaal in de Hoofdstad van de Vrije Wereld: Amsterdam, en in de rest van Nederland.

De heer Veyis Güngör van Türkevi Amsterdam was erg vlij met de ondersteuning van de UNESCO, aangezien dit 'een garantie is dat de hele wereld nu toegang krijgt tot de mystieke kennis van de meesterwerken die Mevlânâ produceerde. '
De heer Mohamed el-Fers liet weten dat 'het werk van Mevlânâ en zijn gedachtengoed van universeel belang zijn tot op vandaag de dag,ook buiten de grenzen van Turkije en Europa.'Het Mevlana-project zal uitgevoerd worden in samenwerking met de volgende organisaties:
Komfly.com
UETD
Vereniging Turkshuis
Mokum TV Amsterdam
Stichting KULSAN
Vereniging Turkse Schrijvers Nederland
Vereniging IFKSAN
Stichting Kleurrijk Dans
Stichting Mozaïek, Cultuur en Kunststichting
Stichting Troya
Stichting Tevazu
Stichting Mokum Plus
Stichting ODA
Stichting Kardelen
CWI Amsterdam
Historisch Museum Turkije-Nederland Hoorn
SMHO
Stichting Mystiek
Zaman Nederland

HOME


Design by MoArt