Stamps collected on the Sufipath to Konya

Aangekomen ...
vrijdag 7 augustus MMIX
Istanbul (Turkije)

Sedat en zijn groep zin aangekomen. Gisteravond waren ze al bij de stadsgrens. Morhen wordt het gezelschap ontvangen op het consulaat aan de Istiklal Caddesi in Beyoglu. Jawel het Holland Paleis.


Heldenonthaal


Edirne Haber fotoNa een wandeling van zo'n 2900 km in 3 maanden kreeg Sedat bij de Kapıkule Grenspost een heldenonthaal. Aan de grens werden Sedat en Kyra opgewacht door het uit Nederland aangereisde gezelschap van o.a. Tini, Annemieke en Marjan.

Maar ook Zijne Excellentie de Gouverneur van Edirne Mustafa Büyük, de vice-president Ali Deniz Sürmen en Rector Prof Dr. Enver Duran van de Turkse Universiteit waren naar de grenspost gekomen om De Grote Wandelaar te begroeten.

In de VIP ontvangsruimte aan de grens sprak Sedat Cakir de aanwezige hoogwaardigheidsbekleder toe over het gebrek aan aandacht voor kinderen met leukemie. En middels deze sponsorloop hoopte bij te dragen in de kosten voor de behandeling van deze ziekte.

Legenda int. historic trialsHet dagblad Edirne Haber schreef dat de gouverneur van Edirne er in zijn toespraak op wees dat er naast aandacht voor kinderen met leukemie de heer Çakır met zijn historische wandeling ook toeristische doeleinden dient. "Zaken die voor ons uiterst belangrijk zijn."
Na afloop van de persconferentie vertrok Çakır met 5 Nederlandse vriendinnen en twee vrienden richting Istanbul. Kyra, die met Sedat door Bulgarije had gelopen, zou de volgende dag terugkeren naar Nederland.

Ze liepen samen de 280 km naar Istanbul en waren te volgen op de site http://sultanstrail.waarbenjij.nu waar we konden lezen dat Annemieke op zondag 5 juli 2009 naar de kerk was geweest in Santpoort om de Sint Christoffelzegen "voor onze tocht op het Soefiepad" te ontvangen, bij welke gelegenheid ze ook haar wandelschoenen heeft laten zegenen.
Annemieke legt uit dat zo'n zegening veel dieper gaat dan de magische handeling ter bescherming onderweg: "Ze betekent een oproep aan ons allen om onze verantwoordelijkheid in het dagelijks verkeer en op ons pad serieus te nemen".

Sedat twitterde vanuit Kırklareli: Burgemeester Selçuk Yaşar is erg aktief met alles in de stad. Kom ook eens hier op bezoek. Fiets en wandelvriendelijk gebied.

Cafer Baba Zindani Sufipath Istanbul, Capital of Culture Oostenrijksche Sultanmarsch Sufipath Istanbul, Capital of Culture Oostenrijksche Sultanmarsch MokumTV of Amsterdam


De vele historische paden

SultanstampHet Sultanstrail (Sultanstrial Sultanlari Yolu) volgt de voetsporen van sultan Salomo de Wetgever (Süleyman Kanuni) tussen Wenen en Istanbul.

De Turkse Sultan, die in Europa "Il Magnifico" werd genoemd, maakte de tocht voor het eerst in 1529, en deed zijn trial opnieuw in 1532.

Het Sultanspad is historisch gezien misschien het best gedocumenteerde lange-afstandspad van Europa. Het werd op 10 april 1529 om 10.35 uur in de ochtend plechtig in gebruik genomen. Voorafgegaan door het Sultanale harmonieorkest (de Mehter) en omgeven door zijn vaste eenheden van sipahi, infanterie en janitsaren vertrok de Sultan op dat moment vanuit Istanbul richting Wenen. Legenda int. historic trials
Hoewel de sultan ook bij zijn tweede bezoek niet tot Wenen zelf werd toegelaten, stamt uit deze periode of vlak daarop de vesting van de eerste Zaviyye bij het plaatsje Purbach am Neusiedler See. Tot op heden is daar de uit de zestiende eeuw stammende Türkenkeller een belangrijke toeristische attractie.

sultanmarchAangezien het Sultanspad aansluiting vind op vele Europese lange-afstandspaden, was onderzoek hiernaar een belangrijk facet van de tocht die Sedat Çakır in 2009 liep.

Hij koos voor de meest noordelijk gelegen tributary-route, de Via Contis Via Comitis tot Wenen. Die de Hollandse graaf Dirk III volgens Johannes de Beke rond het jaar 1030 ondernam.

Deze Grafenroute begint in Kraantje Lek bij Haarlem en eidigd in Palestina.

SultanmarschDeze Comitis integreert vanaf Linz met de Österreichische Sultanmarsch, veelal aangeduid met de afkorting ÖSM.

Deze Sultanmarsch volgt de route die de troepen uit Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) in 1529 volgden om Wenen te helpen nadat de aartshertog was gevlucht.

Meer over de österreichische Sultanmarsch.

De aanduidingen Sultanmarsch en Sultanstrail kunnen tot verwarring leiden. De ÖSM Gnadenfahrt uit Oberösterreich eindigd voor de Weenste Sint Stephansdom.

De historische Sultanstrail (Sultanstrial Sultanlari Yolu) eindigd, of zo u wilt, begint in Simmering, niet ver van het Zentralfriedhof aan de rand van Wenen.

Bij aankomst in Wenen heeft Sedat zo'n 1.135 km van de Via Comitis en de 180 km van de österreichische Sultanmarch gelopen. Waar de österreichische Sultanmarsch eindigd, gaat de Via Comitis over in de Sultanstrail. Populair bij mensen die wat meer autenticiteit na de wat overgeorganiseerde Camino de Santiago.

Vanaf het Oostenrijkse Purbach tot het Turkse Konya lopen Sultanstrial en Via Comitis ook min of meer paralel aan het historische Sufipath.

Zwarte HaanOok dit is enigzins verwarrend, want er zijn in het recente verleden nieuwe vertrekpunten bijgekomen van het Sufipad. Zoals Zwarte Haan (Het Bildt), Kall-Sötenich en Breyell (Duitsland). Die weer aansluiten aan de Via Comitis , tot deze in Purbach onder Wenen aanknoopt bij het oude historische Sufipath van de Europese Mevlevi's. Natuurlijk is tijd iets betrekkelijks, maar in Purbach vestigden zich zover bekend de eerste sufi's blijvend in Oostenrijk na het afblazen van de belegering van Wenen. Deze Oostenrijkse Oerturken vormden later de kern van de lijfwacht van de Habsburger Keizer.

Klik hier voor de complete route die Sedat in 2009 liep tussen Kraantje Lek en Istanbul.

Buy now at Lulu.com Click here to buy this book now

In Nederland schreef Mohamed el-Fers de eerste biografie van Mevlana (op dit moment uitsluitend nog in de Engelse editie verkrijgbaar), werd de Mesnevi van Mevlana Rumi in het Nederlands vertaald door Abdulwahit van Bommel en heeft ook Sipko den Boer veel teksten van de mysticus in het Nederlands vertaald.